Wat biedt het Maaswaal College aan ondersteuning?

Uiteraard biedt het Maaswaal College diverse soorten ondersteuning. Praktische ondersteuning als het gaat om je laptop of hulp bij huiswerk, maar ook ondersteuning voor als het even niet zo goed met je gaat. Dat kan zijn met je schoolwerk maar ook een vervelende thuissituatie of bijvoorbeeld een ruzie met je beste vriend(in). Hieronder lees je meest gestelde vragen over de ondersteuning die onze medewerkers je kunnen bieden. 

ICT/laptop

We bieden ook ondersteuning op het gebied van ICT. Door onze samenwerking met The Rent Company, een servicedesk op beide locaties en een bedreven ICT-team op school heb jij altijd een werkende laptop en de juiste programma's om mee te werken. Onze servicedesk is via de receptie dagelijks bereikbaar tussen 8.30 en 16.00 uur.

Weten hoe dat werkt? Klik dan hier!

Ondersteuning pedagogen

Wie kan mij helpen als er iets aan de hand is of het even niet goed met mij gaat?

Jouw mentor is je eerste aanspreekpunt. Een mentor is een vaste docent die hoort bij jouw klas. Ga gerust naar jouw mentor als je een vraag hebt, als je ergens mee zit of als je even iets niet snapt. Jouw mentor helpt je verder. Als jouw ouders een vraag hebben, kunnen ze ook bij jouw mentor terecht.

Ik vind rekenen/taal heel erg moeilijk. Wat nu?

De ene leerling vindt rekenen heel moeilijk en de andere heel makkelijk. En hetzelfde geldt voor taal. Maak je geen zorgen. Je krijgt les op jouw niveau. Vind je nou toch een vak moeilijk? Vraag in de klas of aan je mentor om extra uitleg of ga naar een Flex-uur wiskunde of Engels, waar je nog meer uitleg kunt krijgen.

Ik heb dyslexie. Wat bieden jullie aan hulp?

Als je dyslexie hebt, vind je lezen en spelling vaak moeilijk. Als je een officiële dyslexieverklaring hebt, krijg je extra tijd voor je toetsen. Zo kun je rustig alle tekst lezen. Daarnaast kijken we naar jouw verklaring. Staat daarin dat je recht hebt op een aangepaste spellingsbeoordeling, voorgelezen toetsen of een leesliniaal? Dan mag je daar tijdens toetsen en examens ook gebruik van maken. Op school gebruiken we Claroread voor het voorlezen van toetsen. Dit kun je ook gebruiken tijdens de les of bij huiswerk, want dit staat op je computer geïnstalleerd als je een laptop bestelt via school.

Ik heb dyscalculie. Wat bieden jullie aan hulp?

Als je dyscalculie hebt, heb je meer moeite met rekenen dan andere leerlingen. Als je een officiële dyscalculieverklaring hebt, krijg je extra tijd voor de toetsen waarbij je moet rekenen. Daarnaast kun je gebruik maken van een rekenmachine en strategiekaarten bij toetsen en examens, maar ook tijdens de les en bij je huiswerk.

Ik heb ADHD of een autismespectrumstoornis (ASS) of een ander leer- of ontwikkelingsprobleem. Ik heb extra hulp nodig.

Onze docenten hebben allemaal geleerd wat bijvoorbeeld ADHD en ASS is en wat ze dan het beste kunnen doen. Daarom zijn er veel leerlingen die het al heel goed doen op school met de hulp van de mentor en de docenten. Voor sommige leerlingen geldt dat ze meer hulp nodig hebben. Op onze school werken allemaal mensen die er gespecialiseerd in zijn om leerlingen te helpen die het soms lastig vinden op school. In overleg met je ouders en mentor bespreken we dan dat je extra individuele begeleiding krijgt. Als je veel extra hulp nodig hebt, schrijven we dit op in een plan. Zo kunnen we goed volgen of je vooruitgang boekt. Jij mag zelf ook meedenken in dit plan en aan welke doelen je gaat werken.

Ik heb een ziekte of een beperking waar ik extra hulp bij nodig heb. Wat kunnen jullie doen?

Op school hebben we een begeleider passend onderwijs die gespecialiseerd is in het helpen van leerlingen die een ziekte of beperking hebben. Sommige aanpassingen vind je al in het gebouw, zoals een lift. Soms heb je andere aanpassingen nodig, zoals een ringleiding of aangepast meubilair. Neem hiervoor contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Wat kan ik doen als ik meer vragen heb? Neem contact op met de ondersteuningscoördinator Sieglinde Jacobs (Oosterweg) of Mark-Jan Verbruggen (Veenseweg).
 

Klik op onderstaande link als je een PowerPoint wilt downloaden over alle ondersteuningmogelijkheden van het Maaswaal College, locatie Oosterweg.

Ondersteuning 2021-2022